Wednesday, January 9, 2013

Semangkuk Meggi 3 : Rebat RM200 untuk telefon bimbit.

Assalamualaikum. Haha. Lama dah tak update ni. Bukan busy tapi malas nak menaip. Idea pun kering nak kongsi dalam blog ni. Tapi takpa, lepas ni mungkin aku akan selalu update. Muahaha.


Oklah isu kali ni berkenaan dengan Rebat RM200 untuk telefon pintar.Pergh gila ah. Dapat rebat beb. Cayalah kerajaan. Memang rakyat didahulukan betul! - Mahasiswa Universiti swasta.Haha, suka kan? dapat rebat untuk beli handphone. Bukan senang nak dapat tu. RM200 pula tu. Dah la banyak, handphone sekarang pun makin murah. memang akan dapat lebih penjimatan la. Haha


Semua orang pun suka dapat bonus. Rebat ni pun kiranya macam reward dari kerajaan sebab jadi rakyat Malaysia bawah umur 30 tahun. Bangladesh, Nepal, Honduras, Brazil dan Uruguay tak dapat rebat ni beb. Nak dapat kena lahir kat Malaysia dulu atau jadi warganegara Malaysia yang bertauliah. Haha. Sekarang telefon pintar ni dah merata ada, baik yang murah mahupun yang mahal. Peranti Android dikatakan lebih ekonomi dan mesra pelanggan berbanding dengan peranti yang lain. Ada kelebihan dan kelemahan masing-masing.


Ok stop dulu bebel benda yang menyimpang tajuk tadi, kita fokus pada tajuk utama. Mungkin orang ramai masih tak nampak apa yang dimaksudkan dengan pemberian rebat ini. Rebat ini untuk membantu belia-belia negara kita untuk lebih berilmu pengetahuan dalam bidang teknologi selain membantu rakyat yang kurang berkemampuan untuk membeli gajet ini. Dalam membuat permohanan rebat ini, anda perlu meneliti beberapa terma dan syarat yang telah ditetapkan. Syarat-syaratnya adalah :


  • Hanya untuk rakyat Malaysia yang berumur dari 21-30 tahun
  • Pendapatan bulanan adalah sebanyak RM3,000 dan ke bawah
  • Model Telefon Pintar (Smartphone) bawah harga RM500
  • Setiap Belia hanya layak untuk membeli satu telefon pintar
  • Pelanggan boleh menggunakan jalur lebar mudah alih mereka yang sedia ada atau memohon untuk pakej baruAbaikan syarat yang ketiga. Kerajaan telah meminda syarat untuk menghadkan hanya telefon pintar RM500 kebawah. Kiranya kerajaan dah setuju untuk membolehkan semua jenis telefon pintar layak untuk menggunakan rebat ini.


Aku hanya tertarik dengan syarat kelima. Syarat untuk memohon pakej baru.


Ermmmmm . . . . . . . 


Apa pandangan hangpa semua? Nak pakai rebat ni kena daftar pakej postpaid baru. Mungkin ada diantara kita yang agak keberatan terutamanya pelajar universiti. Mana tak nya nak kena bayar sewa rumah, makan minum, buku, alat tulis. Macam-macam lagi la.


Aku bukan tak bersyukur, jangan pulak anda semua salah anggap. Tapi aku simpati dengan orang yang tak berkemampuan kalau bertul-betul nak pakai telefon pintar ni tiba tiba kena langgan postpaid dahulu. Mungkin mereka agak keberatan. Aku pun agak keberatan juga sebabnya aku cuma pakai BIS sebulan RM20 ringgit saja. Tak mampu den nak pakai postpaid bulanan dan ikat kontrak dengan syarikat perkhitmatan talian. Kepada yang sudah sedia ada mengguna khidmat pascabayar, ini satu kelebihan pada mereka.


Mungkin ada yang tak bersetuju dengan pendapat aku. Aku tak kisah. Cuma rasa tak berbaloi semata-mata nak rebat ni kena ikat kontrak selama setahun. Ada yang dua tahun. Kepada yang mampu tu, sila abaikan pendapat aku. Haha


Kerajaan cuma nak membantu, aku faham niat mereka. Sebab aku pun memohon rebat ni. Aku rasa prabayar pun sudah memadai untuk melayari internet jika diperlukan. Mungkin di rumah sudah tersedia WIFI. 


Jangan ambil hati dengan nukilan aku ni ye. HeheheheNo comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...